1970 – luku

1970-luvulle tultaessa seuran oli toiminta vakiintunut ja samalla tasaantunut. Näyttelytoiminta sekä yksityisinä että ryhmänä oli vilkasta.

 

Palas osallistui tammikuussa 1970 pohjoisten kuvataiteilijoiden näyttelyyn Helsingissä, Ostrobotnian tiloissa, Palaksen oma kevätnäyttely maaliskuussa 1970 ja huhtikuussa vierailivat Pieksämäen taiteilijat Rovaniemellä.
Kesäkuussa 1970 Persian Shaahi vieraili Rovaniemellä. Shaahitar osti Väinö Niemelän teoksen "Ojanvarsi" ja kaksi seurueen muuta jäsentä ostivat Vilma Korhosen teokset.

 

Otto Suutari, Olavi Jäntti ja Kalevi Kähkönen vierailivat Kemin taidemuseossa. Syksyllä Palas esittäytyi Sodankylässä.

Palas toimi isäntänä Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton 33. vuosinäyttelylle Rovaniemellä 1971. Näyttelyyn tarjotusta tuhannesta teoksesta 217 pääsi mukaan. Palaksesta olivat mukana Otto Suutari, Ilta Sorro, Olavi Jäntti, Anna-Liisa Kantola, Oiva Korhonen, Pekka Holma, Onni Korva, Eero Kumpula, Anna Liesti, Anja Rönty, Väinö Suopajärvi ja Pentti Tulla.
Yllämainitun näyttelyn yhteydessä korostettiin monilta tahoin Lapin Taidetoimikunnankin omaksumaa ja esittämää kantaa, että julkisiin rakennuksiin varattaisiin määrärahaa taidehankintoja varten. Palaksen silloinen puheenjohtaja Mauri Mäkitalo esitti, että kunnat luovuttaisivat näyttelytiloja vuokratta ja tukisivat näyttelyiden järjestäjiä muutenkin. Jokaiseen kuntaan tulisi saada kulttuurilautakunta ja taidekoulutusta tulisi tukea.


Palas sai kiitosta vuosinäyttelyjärjestelyistä ja seuran jäsen Pentti Tulla sai Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton apurahan.

Palaslaisista Ilta Sorro, Kalevi Kähkönen, Olavi Jäntti, Vilma Korhonen, Otto Suutari, Eeva-Liisa Virtanen ja Anna-Liisa Kantola saivat vuosikymmenen aikana Rovaniemen kaupungin taiteilijapalkinnon. Raisa Luodonpää sai Tornion kaupungin taidekilpailun palkinnon 1974 ja Ilta Sorro sai Valtion taidepalkinnon 1975.

 

Palaksen ja läänintaiteilija Matti Jaukkurin yhteisestä aloitteesta perustettiin vuonna 1973 Lapin Kuvataideseuroille kattojärjestö, jonka nimeksi tuli Lapin Kuvataidejärjestöt-yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena oli koordinoida Lapin eri paikkakunnilla toimivien kuvataideseurojen toimintaa sekä suunnitella ja toteuttaa vuosittaisia kurssi- ja luentotilaisuuksia läänin alueella. Järjestö eli kymmenisen vuotta.

 

Keväällä 1972 lähti Rovaniemeltä paikallisten taiteilijoiden näyttely DDR:n Neustrelitziin. Palaslaisista olivat mukana Olavi Jäntti, Otto Suutari, Anna-Liisa Kantola, Onni Korva, Eero Kumpula, Eino Nikula, Ilta Sorro ja Väinö Suopajärvi. Avajaisissa Rovaniemen kaupunkia edusti kaupunginjohtaja Tuure Salo ja tilat olivat ruhtinaallisessa puutarhapalatsissa, josta oli tehty näyttely- ja konserttitalo. Näyttely kiersi myöhemmin eri paikkakunnilla.

 

Vuonna 1975 Palas teki näyttelyvierailun Tukholmaan Pohjoismaiseen kulttuurikeskukseen Hässelbyhyn. Mukana olivat Eeva-Riitta ja Reino Lättilä, Salli Koskinen, Keijo Pekkala, Henrik Virtanen, Pentti Gullsten, Riitta Timonen, Eero Vuokila, Eeva-Liisa Virtanen ja Raija Asikainen. Kuvataide-uutiset –lehdessä seuran puheenjohtaja Asikainen kertoi artikkelissaan, että näyttelyssä oli runsaasti kävijöitä ja neljäsosa teoksista myytiin lisäksi hän kertoi kuinka Palas on tehnyt pioneerityötä viemällä varuskuntaan, Someroharjun sotilaskotiin taidetta jo useana vuonna.

 

Kunniajäsen Einari Junttila menehtyi 22.3.1975.

 

 

 

 
© Lapin Kuvataideseura Palas
Nettitaivas