Unkarilaiset Joulupukin vieraana

 


Szücs Ferencné (Magdi),Ulla Hoikka, Koronczai Zoltánné (Márti), JOULUPUKKI, Helena Aula,

Papp Béla, Németh Ferenc

  

  Oheisesta linkistä saat tietoa Palaksen näyttelyn arvostelusta.

 

http://www.lapinkansa.fi/Kritiikki/1194936202515/artikkeli/kuutamomyrsky+ja+paksua+spagettia.html

 

                                 

 

                                 ROVA40


Suomi-Unkari-seuran yhteistyöprojektin taideteoksia taiteilijolta Liisa Halonen-Laiti,.Kati Kanto,

Helena Aula ja Ulla Hoikka

 

 

                          Vuosinäyttely 2014

            Lapponica-sali 11.-31.10.2014

 

                                 

Palas katsoo eteenpäin

 

Lapin Kuvataideseura Palas päätti syyskokouksessaan tehostaa ja lisätä näyttely- kurssi- ja kansainvälistä toimintaa. Ensi vuonna päätettiin jatkaa taide- ja kulttuuriyhteistyötä Tanskaan ja Unkariin. Kieringin viimeaikaiset kesäkurssit, joissa on ollut tanskalainen opettaja, Piia Maesterton- Graae, saavat ensi kesänä jatkoa Tanskassa. Tutustutaan Tanskan taide-elämään Jyllannin maaseutuympäristössä tapahtuvan tanskalaisen taiteilijan ohjaaman  maalauskurssin avulla sekä tutustutaan näyttelyihin.

Viime kesänä tapahtuneen Balatonin taidekurssin sekä lokakuun alussa Vespremiin ja Ajkaan tehdyn taiteilijavierailun, yhteistyöskentelyn ja näyttelyn jatkona Palas järjestää viikon kansainvälisen maalaustyöpajan, johon ottaa osaa myös neljä unkarilaista taiteilijaa. Yhteistyökumppanina Palaksella on Suomi- Unkari-seura Rovaniemen kaupungin suosiollisella myötävaikutuksella.

Taidetyöpaja- ja kurssitoimintaan kuuluu myös ”Kohti tuntematonta”, abstraktin mahdollisuuden kurssi maalis-huhtikuussa..

Vuoden 2015 teemaksi valittiin ” Leikitellen”, joka sisältää haasteen kokeilla uusia lähestymistapoja. Vuosinäyttely on ensi vuonna Lapponica-salissa joulukuussa.

Taide hoitaa- näyttelyt Rovaniemen terveyskeskuksissa ja sivukirjastoissa jatkuvat.

Uudeksi formaatiksi Palaksen näyttelykuvioihin hyväksyttiin ”Kevätpolku” maalis-huhtikuulla eri puolilla tapahtuva näyttelyiden sarja. Palaksella on liki 70 jäsentä, ja vuosinäyttelyyn mahtuu vain hyvin rajattu

määrä jäsenten tuotannosta. Siksi on tärkeää, että taiteilijat saavat enemmän mahdollisuuksia tuoda tuotantoaan esiin. ”Kevätpolku”- näyttelysarja tapahtuu eri puolilla Pohjois- Suomea aivan kuin Palaksella

on jäseniäkin eri puolilla. Näyttelysarjan tavoitteena on tuoda taidetta esiin laajalti samalla rikastaen

taide- ja kulttuurielämää eri puolilla Pohjois- Suomea. Näyttelysarjan nimi, ”Taidepolku” tulee siitä, että

palas tarkoittaa pientä polkua ja näyttelysarja tapahtuu kevättalvella, jolloin polut eivät ole vielä suuriksi sulaneet.

Puheenjohtajan tehtävässä valittiin jatkamaan Liisa Halonen-Laiti, sihteeriksi valittiin Janne Erkkilä, varapuheenjohtajaksi Ulla Hoikka, muiksi johtokunnan jäseniksi Helena Aula, joka toimii myös rahastonhoitajana ja nettisivujen pitäjänä,(www.palas.fi) Anne Mustonen, Helena Rapakko, Brita Turunen

ja Raija Viekonelo. Varajäseniksi valittiin. Rauha Viiri, Orvokki Tuisku ja Eila Salmi..

Lapin Kuvataideseura Palas ry:n kunniajäsen- diplomitaulun saivat  kunniajäsenet, Taimi-Maria Nirkkonen, Matti Rapakko, Orvokki Tuisku, Rauha Viiri ja Maija Manninen, joka on myös Palaksen perustajajäsen.,

Ensimmäinen kunniajäsen on ollut  Reidar Särestöniemi, perustajajäsen Onni Korva, kunniajäseniä lisäksi Einari Junttila, Uuno Särkelä, Ilta Sorro, Vilma Korhonen, Olavi Jäntti.

 

Liisa Halonen-Laiti

puheenjohtaja

Lapin Kuvataideseura Palas ry

 

                         

 

 

Pohjoinen mieli- värin ja muodon voima

 

Lapin Kuvataideseura Palas ry:llä on meneillään vilkkan toiminnan vuosi. Kuusamo- talossa pidettiin näyttely kesäkuussa tämän vuoden näyttelyteemalla. Palaksen näyttely ”Pohjoinen mieli- värin ja muodon voima” Kuusamo- talossa oli talon historian suurin näyttely, kuten Kuusamon kulttuurijohtaja Pekka Pirhonen näyttelyn avauspuheessaan totesi.

 

Lapin Kuvataideseura Palas ry on Lapin vanhin kuvataideseura ja sillä on jäseniä ympäri Pohjois- Suomea, joitakin jopa muualta Suomesta. Jäseniä on sekä sivutoimisesti taidetta tekeviä että päätoimisia taiteilijoita.

 

Palas tukee jäsentensä taiteentekemistä järjestämällä kursseja ja avaamalla mahdollisuuksia töiden julkituomiseen.Palaksen kursseihin sisältyvät myös kansainväliset yhteistyömuodot. Kieringin kurssi liittyy yhteistyöhön tanskalaisten taidepiirien kanssa. Myös yhteistyö Suomi- Unkari-seuran kanssa avaa vastavuoroista taidetyöskentelyä Unkariin päin.Monet Palaksen jäsenet ovat lisäksi ahkeria kouluttautujia eri puolilla tapahtuvilla taidekursseilla. Nyt on avattu taidekasvatus- näyttely-yhteistyö myös kouluelämään. Sen avulla koululaiset saavat perehtyä alueen taiteeseen Palaksen jäsenten taiteen avulla. Yhteistyö aloitettiin elokuussa 2014. Siinä yksi taiteilija kerrallaan panee koululla esiin kaksi-kolme teostaan ja sovittuna aikana käy oppilaille kertomassa itsestään ja omasta taiteestaan sekä vastaa oppilaiden kysymyksiin. Koulun lukuvuoden aikana ehtii ”Kahden kuun taiteilija”-ohjelmassa esittäytyä viisi taiteilijaa. Ensimmäisenä esittäytyi Liisa Halonen-Laiti kahdella juuri tähän tilaisuuteen maalaamillaan akryylimaalauksilla elo- syyskuun ajan. Loka- marraskuun ajan esittäytyy Matti Rapakko.

 

Useilla Palaksen jäsenillä on myös omia gallerioita. Viime kesänä galleriansa avasivat Helena ja Matti Rapakko.

 

Palaksen jäsenet ovat aktiivisia omien näyttelyiden pitäjiä . Taide hoitaa- näyttelyt jatkuvat vilkkaina Rovaniemen alueella. Taide hoitaa- näyttelyistä Palas on saanut myös erityisen tunnustuksen arkkiatri Pelkoselta. Taide hoitaa- näyttelyiden idea ja tavoite on se, että taidetta tuodaan gallerioiden ulkopuolelle, lähelle ihmistä, sinne , missä taiteen hoitavaa vaikutusta tarvitaan. Terveyskeskuksissa ihmiset käyvät terveyteen kuuluvien asioiden merkeissä, ja he kohtaavat siellä Taide hoitaa- näyttelyt. Taide kuuluu elämään, ja Taide hoitaa- näyttelyt kohtaavat ihmisen ilman kynnystä, suoraan arkipäivän keskellä.Tänä vuonna Taide hoitaa- näyttelyitä ovat pitäneet Sairaalakadun terveyskeskuksessa Ulla Hoikka, Aino Vuori,Heli Maarit Niippa ja Maija Vanhatapio, jonka näyttely jatkuu 31.10.2014 asti. Näsmänkiepissä näyttelyitä ovat pitäneet vuoden aikana  Liisa Halonen-Laiti, Terttu Tervaniemi, Kati Kanto ja Eija Salo, jonka näyttely jatkuu 31.10. asti. Pulkamontien terveyskeskuksessa tämän vuoden Taide hoitaa- Näyttelyitä ovat pitäneet Ilmi Huoviala, Helena Aula, Ritva Kuusisto ja Liisa Halonen-Laiti, jonka näyttelyn nimi on: ”Lähellä”. Se jatkuu 31.10.2014 asti.

Taide hoitaa- näyttelyiden lisäksi Lapin Kuvataideseura Palas ry:n jäsenillä on koko ajan omia näyttelyitä.

 

Vuosinäyttely 11.-31.10.2014 Rovaniemen kirjaston Lapponica- salissa ”Pohjoinen mieli, värin ja muodon voima” on katsaus tämän hetken palaslaiseen taiteeseen, mutta siinä tehdään kunniaa myös edesmenneelle kunniajäsenelle Otto Suutarille hänen omaistensa toivomuksesta. Näyttelyssä on esillä Otto Suutarin ”Tunturisatu” isokokoinen maalaus omalla maalaustelineellään.

 

Näyttelyn osallistuivat seuraavat taiteilijat:

Anna Mustonen, Maj Brita Aro, Teija Holopai9nen, Suoma Yli-Suvanto, Martta Niemi, Liisa Halonen-Laiti, Marketta Nilsen, Orvokki Tuisku, Maija Vanhatapio, Matti Rapakko, Ulla Mansikka, Ritva Kuusisto, Eila Puhakka, Helena Aula, Tuomo Tiensuu, Elvi Lahti, Heli- Maarit Niippa, Ilmi Huoviala, Tuula Jaakkola, Mauno Ala, Anja Määttä, Eija Salo, Raija Viekonelo, Brita Turunen, Ritva Heiskanen, Maria Siekas, Oiva Moilanen, Raimo Yli- Suvanto, Kaisa Siren, Eila Salmi, Anna Liisanantti, Liisa Niska- Mölläri, Rauha Viiri, Helena Rapakko, Kati Kanto, Ulla Hoikka, Terttu Tervaniemi

 

 

 

"Kahden kuun taiteilija"

Lapin Kuvataiseseura Palas ry on aloittanut näyttely- ja taidekasvatusprojektin Rovaniemellä. Toisena osapuolena on Ylikylän koulu .Projekti toimii siten, että Palaksen jäsentaiteilija vie koululle esiin pantavaksi 1-3 teostaan, koosta riippuen. Hän sopii rehtorin kanssa ajankohdan, jolloin hän tulee koululle kertomaan omasta tuotannostaan ja työskentelystään. Asiaan kuuluu myös, että esittelyn lopuksi sitä seuranneet oppilaat saavat esittää kysymyksiä, joihin esillä oleva taiteilija vastaa.

Kunkin taiteilijan työt ovat koululla kahden kuukauden ajan. Koulun lukuvuoden mittaan projektiin osallistuu viisi taiteilijaa.

Projektiin kuuluu vastavuoroisesti se, että Palas saa käyttää koulua korvauksetta kesäisin tapahtuvan taidekurssin tapahtumapaikkana. Projekti aloitettiin elokuussa 2014.

 

Taiteilijat:

Elo- syyskuu 2014

Liisa Halonen-Laiti

"Kesätunnelma", akryyli, 2014

"Syksyn tulo", akryyli, 2014

 

Loka- marraskuu 2014

Matti Rapakko

 

Joulu- tammikuu 2014-2015

Eila Salmi

 

Helmi- maaliskuu2015

Rauha Viiri

 

Huhti- toukokuu 2015

Ritva Heiskanen.

 

 

                       ROVA40
 

      

 

 

      

 

      

 

      

 

 

 

Lapin Kuvataideseura Palas ry osallistui 26.8.2014 .Suomi- Unkari- seuran 40-vuotisjuhlallisuuksiin Rovaniemen kaupungintalon aulassa maalaamalla Unkari- mielikuvia. Mukana oli myös valokuvaaja työstäen Unkari-teemaisia kollaaseja.

Tapahtuma sai alkunsa Suomi- Unkari-seuran puheenjohtajan Reijo Sulasalmen esitettyä kutsun tapahtumaan. Idea oli alunperin tullut Unkarin suunnasta. Tapahtuma jatkuu niin, että Unkari-teemaiset työt pannaan Rovaniemellä esiin ja taiteilijat vierailevat Unkarissa työskennellen siellä.

 

Palaksella on muutenkin tulossa yhteistyötä Unkarin suuntaan, kun ensi kesänä, 2015, tulee neljä  taiteilijaa Ajkasta viikoksi Rovaniemelle . Työskennellään yhdessä ja tutustutaan täkäläiseen kuvataide-elämään.

                

                     Ulla Hoikka ja Helena Aula  maalaustouhussa.

 

 

                                  Eija Salo, Ulla Hoikka, Helena Aula ja Liisa Halonen-Laiti

 

 

                       Liisa Halonen-Laiti ja maisemamaalaukset

   

 

      

 

Palas Wanhoilla Markkinoilla 2014 

 

                                             Orvokki Tuisku ja Liisa Halonen-Laiti

                                                            

   

 

  

 

 

TAIDEKURSSIT 2014

 

Ylikylän kurssi 2014

 

21.-24.7.2014

 

Kurssin teemaksi otin Lapin Kuvataideseura Palas ry:n vuoden 2014 teeman

 

POHJOINEN MIELI, VÄRIN JA MUODON VOIMA

 

Kurssi oli nelipäiväinen. Jokaisella päivällä oli oma teemansa.

 

Ensimmäisen päivän teemaksi valikoitui kuin luonnostaan taivas ja pilvet, kun meillä täällä pohjoisessa puut ovat lyhyitä ja taivasta näkyy paljon. Sitä katsotaan, aistitaan säätä, tuleeko sade vai jatkuuko  pouta, onko kirkas vai pilvinen päivä.

Toisena päivänä keskityttiin värin ja muodon voimaan. Ajatuksissa mentiin metsään. Lähdettiin työskentelyssä värimöykystä. Omaan mielisävyyn oli sekoitettu kahta pääväriä ja arkkia valuteltiin eri suuntiin.  Työtä jatkettaessa siirryttiin väriympyrän vastakkaiselle puolelle.Yhteistarkasteluissa pohdiskeltiin, mitä näkyy. Otettiin ideoita ja annettiin ideoita toisille.

Kolmantena päivänä työskentelyn pohjana olivat Eino Leinon suvitunnelmaiset säkeet ja Ilmari Kiannon korpirunous.

Neljännen päivän värin ja muodon voima lähti kehittymään revityistä kuvista ja värikokeilupapereista. Tarkasteltiin ja ideoitiin yhdessä ja erikseen. Kollaasimaiset työt olivat lopulta synteesejä pidetystä kurssista. Kurssilla vuorotteli yksilöllinen ja ryhmätyöskentely samoin pohdinnat, ideoinnit, analyysit ja arvioinnit tehtiin kukin erikseen ja sitten ryhmässä.

 

Mieleen jäi jotain ituja ja rohkeutta tehdä toisin sekä arvioida ja ideoida eri tavoin kuin tähän asti. Uusia ovia avautui , kynnykset mataloituivat. Ehkä kurssilla syntyneet idut alkavat kasvaa ja nähdään näyttelyissä taas uudenlaisia näkyjä.

 

Liisa Halonen-Laiti

kurssin opettaja

 

                     


                     

 

                     

 

                     

 

                          

 

                                         

 


Akvarellikurssi Ylikylän koululla.
 

Lapin Kuvataideseura Palas ry järjestää kurssin 21.-24.7.2014..

Teema: Pohjoinen mieli, värin ja muodon voima.

Kurssi alkaa 21.7 klo 10:00. Omat työvälineet mukaan.

Kurssinhinta 50 €.

Lisätietoja Liisa Halonen-Laiti, puh. 050 33 898 22

Ilmoittautuminen maksamalla osallistumismaksu 50 €, eräpäivä 10.7.tilille Danske Bank FI 37 8000 1471 2766 01 ja viesti- kohtaan oma nimi ja Ylikylän kurssi 2014.

 

YLIKYLÄÄN   ILMOITTAUTUNEET

Aaltonen Ritva

Sirén Kaisa

Hietamäki Mari

Hoikka Ulla

 

************************************************************************** 

Kierinki: Taidekurssi 28.7. – 1.8.2014 Lapin Kuvataideseura Palas järjestää viikon mittaisen taidesymposiumin Kieringissä 2014. Symposiumin ohjelmana on taiteilijoiden tutustuminen perinnekylään ja maalausten työstäminen paikan päällä suomalais-tanskalaisen taideopettajan Pia Mesterton-Graaen ohjaamana. Viikon aikana pohditaan myös taustoja erilaisille kulttuuri-ilmiöille ja symposiumissa on mukana kulttuuriantropologian emeritusprofessori Jukka Pennanen Oulun yliopistosta. Symposiumin aikana työstetyistä taideteoksista kootaan näyttely. Elokuussa 2015 vastaava symposium järjestetään pohjois- Jyllannissa Tanskassa, pienessä Attrupin kylässä, jossa tutustutaan tanskalaiseen kylämiljööseen ja kulttuuri-ilmiöihin.

 

Ilmoittautuminen masamalla osallistumismaksu 55 € viimeistään 30.6.2014 mennessä

tilille Danske Bank FI 37 8000 1471 2766 01 ja viesti- kohtaan oma nimi ja Kieringin kurssi 2014.

 

Majoituksesta ja ruokailusta voi tiedustella Teija Holopaiselta. 0407421963,

teija.holopainen@holopaiset.fi

 

KIERINKIIN   ILMOITTAUTUNEET 

Viiri Rauha

Jänkälä Maritta

Tervaniemi Terttu

Piippola Seija

Huoviala Ilmi

Holopainen Teija

Holopainen Inari

Rautakorpi Helena

Hietamäki Mari

Aro Maj Brita

Aula Helena

 

*************************************************************************************************

 

 

Palas valmistautuu Kuusamon näyttelyyn

 

Lapin Kuvataideseura Palas on saanut kutsun pitää näyttely kesäkuussa Kusamo-talon Kaamos- galleriassa. Näyttelyyn on ilmoittautunut 24 Lapin Kuvataideseura Palas ry:n jäsentaiteilijaa. Jyrytys ja näyttelyn esillepano ovat kesäkuun 2. päivänä Kuusamo-talossa. Näyttelyn teema on Palaksen vuoden 2014 teema: Pohjoinen mieli- värin ja muodon voima. Varsinainen näyttelyn aika on 4.-27.6.2014.

Avajaiset pidetään 3.6. klo 18. Näyttelyn avaa Kuusamon kulttuurijohtaja Pekka Pirhonen.

 

Palaksella on alkamassa myös vilkas kurssikesä, akvarellikurssi  pidetään totuttuun tapaan Rovaniemellä 20.-24.7. ja Kieringissä jatkuu menneitten kesien tapaan kuvataidekurssi tanskalaisen opettajan  johdolla heinäkuun lopulla.

 

Palaksen jäsenten Taide hoitaa- näyttelyt ovat koko ajan meneillään terveyskeskuksissa ja myös kirjastoissa ja muissa paikoissa, joissa taide tulee ihmisen jokapäivisen elämän lähelle.Syksyllä pidetään vuosinäyttely lokakuussa Rovaniemellä.

 

Lapin Kuvataideseura Palas ry on vanhin Lapin kuvataideseuroista, lähivuosina voidaan juhlia seuran 50- vuotista taivalta. Tähän mennessä Palaksesta on tehty kaksi julkaisua, Lapin Kuvataideseura Palas 30 vuotta ja Taiteen polulla, 40-vuotisjuhlajulkaisu. Julkaisuja ovat tukeneet lukuista alueen yritykset ja yhteisöt ja mukana on ollut myös Rovaniemen kaupunki ja Lapin yliopiston henkilöstöä.  Palaksen 40-juhlanäyttely pidettiin Rovaniemen taidemuseossa. Nyt ovat käsillä 50- vuotisjuhlallisuuksien syntyideoinnit.

 

Kansaivälistä yhteistyötä Palaksella on mm., kun sen jäsenet osallistuvat jo pitkään jatkuneeseen Unkari-yhteistyöhön. Tänä kesänä on taidekurssi Unkarissa ja ensi kesänä sen jatko Rovaniemellä. Nyt on myös Suomi-Unkari- seuran kanssa taideyhteistyö, jossa taiteilijat maalaavat ja valokuvan keinoin ilmaisevat Unkari- ja Rovaniemn ystävyyskaupunkiteemaa. Tapahtuma toteutetaan Rovaniemellä 4.8.2014. Tapahtumalle seuraa jatkoa Unkarissa.

 

Palaksesta saa lisätietoja sivulta www.palas.fi.

Liisa Halonen-Laiti

puheenjohtaja

Lapin Kuvataideseura Palas ry

 

*************************************************************************************************

 

 

 
© Lapin Kuvataideseura Palas
Nettitaivas