Kuvataideseuran perustaminen

Palaksen juuret ovat syvällä vuodessa 1949, kun Seitapiiri, Lapin taideseura, perustettiin. Seitapiiri järjestönä toimi monen eri kulttuurin alueella. Kuvantekijöillä oli oma kuvataidejaostonsa, kirjallisuusjaosto sekä musiikin ja muun esittävän taiteen jaosto. Kuvataidejaoston jäsenet näkivät Seitapiirin toiminnan masentavana jarruna, eivätkä he mielestään saaneet ansaittua huomiota ollessaan jaostona Seitapiirin katon alla. He uskoivat omana järjestönä pystyvänsä paremmin huolehtimaan kuvataiteen asemasta. Jaoston jäsenistä löytyi järjestötoimintaan tottuneita tekijöitä ja he perustivat Lapin Kuvataideseuran. Uuden yhdistyksen perustaminen1966 johti siihen, että kuvataiteilijat siirtyivät uuden yhdistyksen kirjoille. Seitapiiri toimi Palaksen rinnalla myös kuvataidenäyttelyiden järjestäjänä aina vuoteen 1975 asti. Seitapiirin toiminta päättyi 3.4.1975 monien sen tehtävistä siirryttyä taidemuseolle.

 

Lapin Kuvataideseura Palas ry:n viralliset perustamispaperit allekirjoitettiin 16.3.1966. Perustajajäsenet olivat puheenjohtajana Aarne Valkama ja varapuheenjohtaja Eino Nikula, Ilta Sorro, Olavi Jäntti, Pekka Holma, Martti Isometsä, Sirkka-Liisa Lustila, Vilma Korhonen, sihteeri Maija Manninen ja rahastonhoitaja Tuovi Hynynen. Varajäseniksi kirjattiin Kerttu Aittokallio ja Onni Korva. Nimi Palas on saamenkieltä ja tarkoittaa polkua, kujaa. Nimen keksivät Ilta Sorro ja Maija Manninen.

 

Perustamispöytäkirjassa on seuran toiminta-alueeksi määritelty Lapin lääni ja kotipaikaksi Rovaniemi, tarkoitukseksi on määritelty koota taidemaalarit, graafikot, kuvanveistäjät ja harrastelijat Lapin läänin alueelta yhteistoimintaan taiteilijoiden työn tukemiseksi ja taideharrastusten kehittämiseksi, järjestää taidenäyttelyjä, luentopäiviä, opinto- ja taidetilaisuuksia. Jäseniksi pääsevät Lapin läänin alueella olevat taidemaalarit, graafikot, kuvanveistäjät ja harrastelijat. Seuraan kuuluu varsinaisia jäseniä, kunniajäseniä ja kannattajajäseniä. Kunniajäseneksi voi seura kutsua ansioituneita kuvataiteilijoita seuran toiminta-alueelta (ote perustamispöytäkirjasta).

Palaksen syntymä oli eräänlaisen vapautusliikkeen tulosta. Liikkeellelähdössä oli intoa, ripaus vallankumouksen henkeä ja halu löytää jotain uutta. Uusi seura halusi näkyä, tulla tunnetuksi – se halusi vaikuttaa ( Lapin Kuvataideseura Palas 30 vuotta juhlakirja).

 


 

 

 
© Lapin Kuvataideseura Palas
Nettitaivas