Perustamisvuoden 1966 tapahtumia

Ensimmäinen taidenäyttely pidettiin jo huhtikuussa 1966 Ranuan naistenpäivillä. Palaksesta näyttelyyn osallistuivat: Karin Alakuijala, Ilta Sorro, Eino Nikula, Vilma ja Oiva Korhonen, Tuovi Hynynen, Sirkka-Liisa Lustila, Martti Isomettä, Aarne Valkama ja Pentti Tulla.

 

Toukokuussa Palas järjesti "Lasten taidetta" piirustusnäyttelyn ja Rovaniemen oppikoululaisten näyttelyn Rovaniemen kirjastotalolla. Seuraavana oli elokuussa kaksipäiväinen näyttely Sodankylässä, joka myöhemmin siirtyi Kemiin.

Nämä näyttelyt ilmaisivat Palaksen kiinnostuksen koota piiriinsä koko maakunnan taiteilijoita ja samalla ottaa vastuun lasten ja nuorten taidekasvatuksesta. Seurauksena Rovaniemen kaupunginhallitus luovutti Ounasvaaralla sijaitsevan nuorisotalon Palaksen käyttöön.

 

Palaksen ensimmäinen taideleiri järjestettiin Kaunispäällä, Saariselällä elokuussa. Siihen osallistui yli 50 kuvantekijää, kaukaisimmat Utsjoelta, Helsingistä, Porista ja Lappeenrannasta asti. Vetäjänä toimi Suomen Taidemaalariliiton puheenjohtaja, Suomen Taideakatemian johtaja Aale Hakava.Hän kommentoi tunnelmia seuraavasti Me Naiset –lehden haastattelussa: "Tämä maalauskurssimme täällä on merkillinen salaseura, se on kuin hyytelö, joka vapisee ja liikkuu elävänä. Kurssilaiset tekevät työtä yötä päivää ja tuloksia syntyy. Tämäntapainen yhteistoiminta yhdistää eri yhteiskuntaluokkia ja ammattejaa, kunto paranee samoiltaessa tunturissa." ( Lapin Kuvataideseura 30 vuotta 1996, s.29)

Rovaniemellä vietettiin Lapin 18. taidepäivät syksyllä 1966. Siellä Seitapiiri ja Palas pitivät rinnakkaisnäyttelyn; Seitapiiri sai näyttelytilakseen kirjastotalon, jossa mm. Rafael Wardin kuusi maalausta ja joukko yksityisten omistamia lapinaiheisia tauluja sekä Saara Hirvisalon ja Elsa Montell-Saanion tekstiilejä. Palas oli esillä ahtaissa lääninhallituksen tiloissa. Yksi Palaksen osallistujista oli Reidar Särestöniemi, jonka mystiset näkemykset herättivät huomiota.

Suomen Kuvataidejärjestöjen liiton taidenäyttelyyn Kotkaan hyväksyttiin kaksi Pentti Tullan työtä.

Palaksen oma vuosinäyttely sai sanomalehdistöltä varsin suopean vastaanoton. Erityisesti kiiteltiin Maija Mannisen, Pentti Tullan, Ilta Sorron ja Eino Nikulan töitä.

 

Seuran ensimmäinen toimintavuosi oli tempoltaan erittäin vilkas, ikäänkuin seura haluaisi toteuttaa kaiken suunnittelemansa tänä aikana. Järjestötoimintaan tottunut johtokunta sai seuran hyvin käyntiin. Tämän ensimmäisen vuoden toimintamallit vakiintuivat seuraaville vuosille ja vuosikymmenille vaihdellen eri vuosien tilanteiden mukaan.

 

 

 
© Lapin Kuvataideseura Palas
Nettitaivas